Monday, 21 December 2009

Pencinta Sushi Yang Tak Boleh Hidup Tanpa Asam Tempoyak Patin


Kali ni aku nak perkenalkan makanan tempatan yang menjadi kebanggaan rakyat Pahang, Asam Tempoyak Patin. Kalau sebut tempoyak, mungkin ramai yang tak berapa gemar terutama orang bandar atau orang berlagak bandar. Tapi tempoyak, asam keping dengan ikan patin sememangnya konbinasi yang hebat.

Aku sangat2 recommend kalau Cuti-cuti Negeri Pahang, silalah singgah di Nina Asam Pedas Temerloh. Senang je nak cari restoran tu, betul-betul berhadapan Balai Polis Temerloh. Pedas dia, lemak dia, masam dia, memang cukup rasa. Sekali rasa pasti tak tidur malam. Memang besh~ Restoran tu pun nice, air conditioned semua.. Menu cambes yang lain macam, Asam Pedas ikan tenggiri, ikan merah, ikan talipia.. Macam2 lagi la.

Kat restoran tu boleh makan ikut set. Contoh Nasi Putih + Asam Tempoyak Patin + Ulam-ulam + Sambal = RM8

Harga dia depends pada jenis ikan. Kalau ikan tenggiri RM10. Kalau kepala ikan pun lain harganya.

Terasa macam nak apply kerja kat sini in case aku menganggur lagi walaupun da pergi course IMGLAD tu. Huhuhuh~

13 comments:

  1. Tak semestinye org kampung kene suke makan tempoyak..

    itu bkn salah satu kewajipan utk menjadi orang kampung...

    (cubaan membela diri disitu..)

    ReplyDelete
  2. i ade sowang kawan taw...

    slalu je die cakap.."eii..gelilah ikan2 patin ni..lembik2.."

    padehal minah tu org temerloh ulu!

    pergghhh!~

    idop ikan patin msk tempoyak!

    ReplyDelete
  3. die ske ikan kering kot.. keras2..hehehe

    ReplyDelete
  4. tiba2 teringat masa f1 or f2,

    location: somewhere in kuantan (time balik kg)...

    lapaq, maka pi la singgah kedai makan--
    mengidam nk makan ikan patin tp kita dua2 pun POKAI

    so, pilih lauk yg murah2 n amik KUAH ikan patin masak lemak je XD

    last2 masa nk bayar--mak cik cashier kata:

    "x payah bayar dik, ada org DAH TLG BAYARKAN.
    dia mmg slalu belanja budak2 skolah"

    arigato encik-tukang-belanja.
    tapi lain kali, sila bagitau awal2 mau belanja.
    melepas kami mau makan ikan patin~~


    p/s. sori, terbuat short essay la plk :P

    ReplyDelete
  5. hanis...ko tertinggal daun kesum [btul kot ejaan neh]...br perfect resepi...de lg satu tmpt best mkn patin masak tempoyak neh tp ak lupe lak name kedai die...kalu dari temeloh pas lalu hospital...trus dlm 1km de petrol station bhp kiri...kedai 2 btul2 lpas bhp 2 kat belah kiri gak...tp kdai 2 agak mahal skit la...try tnye rege dl b4 mkn..hehe

    ReplyDelete
  6. kalau org johor tak kenal dunia luar slalunya tak makan ikan darat. keli mahupun patin adalah no no. hahaha!!!

    ReplyDelete
  7. sukaaaaa ikan patin dia banyak lemak. sedap!! tapi tak reti makan tempoyak sebab ada durian. huhu

    ReplyDelete
  8. Dayah~ arasso.. honestly ak pon xsuke klo tempoyak makan gitu je. atau sambal tempoyak. tapi kalau ikan patin masak tempoyak is different thing.

    rasa dia memang ichiban r.. sape la cipta resepi nih mmg genius.. tp klo tak kena cara masak dia tak jadi jugak...

    ReplyDelete
  9. nat~ ak leh teka sape ko maksudkn...

    klo salah org pon aku mmg da tuduh budak tu... hahaha

    ReplyDelete
  10. alia~ sangat tak boleh lupe peristiwa tu... kita punye la berjimat mase tu amik lauk murah2 ala vegetarian je sbb mmg sengkek pon..

    btw trimas byk2 bro kt kuantan tu sbb sudi belanja kita kn...

    alia meh r dtg pahang, sy blanje ikan patin masak tempoyak.. i mean dgn tajaan en yahya la kalo blom keje nih.. hehehe~

    ReplyDelete
  11. faruq~ betul2.. daun kesum pon elemen yg penting dlm masak asam tempoyak.. slalu aku g blakang rumah jiran sebelah nk amik sikit daun kesum.. punya la byk daun blakang umah dia, terpaksa bau satu2 cari mana 1 daun kesum :P

    kedai yg ko maksudkn tu jln temerloh-maran kn? ayah aku suka makan kt situ klo tak silap... tapi aku tak pernah terai lagi.. lenkali boleh terai r...

    ReplyDelete
  12. FM, mmg la.. patin biasa byk kt pahang.. tp kt perak ade jugak rasanya tp tak byk... kalo salah beli patin ada yg hanyir...

    nak rasa patin terbaik datang la pahang.. dijamin berbaloi~

    ReplyDelete
  13. nn... ikan patin masak tempoyak dengan durian sangat lain...

    tak menyesal tau rasa asam tempoyak patin nih~

    ReplyDelete