Monday, 31 August 2009

H1N1 - Ranked 9th In The World. Proud to be Malaysian?

Pergh... Title bakar habis sempena hari merdeka ni..

But this is true. Based on various statistics, a small country with a quite small population like Malaysia ranked 9th in the world. Jangan cakap Olimpic, Komenwel pon belum tentu boleh dapat ranking macam tu...huhuh...

Refer here

Dari 2547 acara yang dipertandingkan, Malaysia menang 72 emas.. Susah nak percaya...

Memang tak mungkin.. Yang sebenarnya, daripada 2547 orang yang mati sebab H1N1, 72 ialah di Malaysia..

Jumlah kes keseluruhan pula 7066. Dan peratusan kematian per yang dijangkiti ialah 1.02% iaitu 1 orang dalam 98 yang dijangkiti...

Dan setiap hari kes meningkat, kematian pula bertambah...

Dalam kesibukan kebanyakan orang terutama pemimpin negara sibuk melaungkan dan menjenamakan 1 Malaysia yang kononnya 'Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan'. (Walaupun rasa sedikit terkilan tak dapat vote lagu Tomok sebab baru tahu Tomok ada nyanyi lagu 1Malaysia sehari sebelum tarikh tutup sebab tak tau pun rupa2nya kena vote, huhuh)
Pencapaian diutamakan tu dah ada dah, ranked 9th...huhuh
Rakyat diutamakan? Kerajaan Malaysia tak buat apa-apa ke? Sehinggakan kematian semakin bertambah dari sehari ke sehari...

Jangan serkap jarang. Ada initiatif kerajaan seperti INI...

Tapi cukup ke? Kenapa negara maju macam German yang dijangkiti lebih 15000 tapi tak ada seorang pun yang terkorban...

Maa.. Maybe the good thing here I can relieve because Ohno, Yamada, Tegoshi, Ohkura are much safer than me here since Japan's Death Rate per Infection is just only 0.09%. Lol... so don't need much worry...huhuh

Sedangkan kita, semakin bertambah dan rakyatnya macam tak insaf2 dan rasa diri dah selamat sangat...

Kaman Malaysian... INI SERIUS~

Sunday, 30 August 2009

I Wanna Grow Up B~ig

I've been looking forward to the roller coaster
But couldn't ride it because of height restrictions
I have to try so hard to hold onto the hand straps on the train
It's not easy at all
"What do you want for your birthday?"
Everyone asks me so I say
I don't want games
I don't want clothes either
What I do want is to be taller
If I were to get bigger
First I'd like to look down on everyone
Then I'ld take part in a basketball game
And win it with a cool dunk shot
Just as a normal person outgrow
Because I live, I can feel that
Not only my body but also my heart has grow up too
I want to be a cool person who attracted anyone
If I can being taller than you
You can lean on my back
If anyone can’t reach goods in high place
I can seize that


Singer/lyrics : Chinen Yuri


Trying hard to look tall...huhuh

Monday, 24 August 2009

Tonite Gonna Be A Good Nite~


Tarawikh jom~

Friday, 21 August 2009

Let Me Touch Your Euphoria~

Aku seorang yang sadist. Seorang yang tak suka disakiti.

Setiap hari pasti ada saja benda yang membuatkan aku sesal, sedih, keciwa...

Bagaimana setiap hari aku menahan sakit sebab lutut cedera parah sebab terhantut kat bucu laci yang langsung tak ergonomik.

Bagaimana aku penat mencari kereta kakakku di seluruh parking KLCC dengan bawa luggage dan bag laptop, rupa-rupanya dia salah bagitau level parking...

Bagaimana aku bosan menunggu abang lab menghabiskan tenaga batin memotong pipe stainless steel 1/2" walhal ada banyak mesin2 memotong yang canggih dalam lab tu...

Bagaimana aku sentap dengan encik wireless bila dia gay sebab kena login setiap lima minit sekali...

Walaupun sekecil-kecil perkara pun boleh buatkan kecewa...

Biasanya untuk melupakan perasaan-perasaan sadistik itu, aku akan tidur...

Tapi, kadang-kadang perasaan tu sukar nak hilang walaupun dah bangun tidur..

Jadi dengan hasil research selama beberapa tahun (padahal google beberapa minit), Dr Nor Hanis mendapati sejenis hormon dalam badan manusia iaitu endorphins dapat merangsang perasaan gembira. Dan percaya atau tidak kita mampu mengawal sendiri hormon itu..

Berikut ialah hasil kajian Dr Nor Hanis:

  1. Makan Cili - akan merangsang endorphins untuk merembis dan mampu menghilangkan kesakitan.. No wonder, kalau orang melayu mesti nak kena ada sambal baru selera makan... Itu yang happy memanjang... Siapa termakan cili dia yang rasa pedanya.. ekekeke.. tapi awas jangan sampai terlebih pedas sampai menangis pula.. karang tak pasal2 Dr Nor Hanis pula kena saman. ^o^
  2. Berfikiran Positif - setiap kejadian pasti ada hikmahnya... arasso?
  3. 'Work-out' - buatlah apa-apa asalkan keluar peluh. Jogging ke, swimming ke.. Kalau malas nak keluar rumah pun boleh skipping. Atau fenomena baru kat rumah V5K-L3-4 ialah stepmania... ekekeke... boleh dengar lagu kegemaran, sambil karaoke, menari, nonton MV... All in 1
  4. 'Get moved'- bukan bermaksud kena berpindah ke tempat lain. Tapi bermaksud melakukan sesuatu.. Seperti menonton drama yang dilakonkan oleh ikemen, menonton music video yang dinyanyikan oleh ikemen, menonton variety show yang dihoskan oleh ikemen, membaca gossip berita yang melibatkan ikemen, menghadiri konsert yang dianjurkan oleh ikemen (kat PC je la) ... apa2 saja asalkan buat sesuatu.. Tak payah la meratapi lutut yang rabak tu... No turning back.
  5. Coklat - "ialah makanan yang paling hampir menyamai dengan dadah". Ada kajian saintifik tu...1 atau 2 bite dah cukup. Nanti terkena diabetes pulak kalau banyak2 sangat...
  6. Menonton cerita seram - tapi itu ialah genre cerita terakhir yang akan ditonton. Because I am a scaredy cat.
  7. UV - stand for Ultra Violet. Bukan Uni's Violence. Tapi awas, sekejap saja sebab UV boleh menyebabkan kanser kalau terdedah terlalu banyak.
  8. Ketawa - banyak methods yang boleh buatkan kita gelak... Seperti suruh kawan-kawan yang kelakar macam Nat ngan Saa buat gag. Dan lain-lain.
  9. Orgasm - amaran keras, hanya boleh dilakukan oleh orang yang sudah berkahwin, yang belum jangan pandai-pandai nak terai, nanti kena tinggal dengan balak mulalah meroyan.. (-_-)


Hakikatnya method yang paling berkesan ialah yang no 4... Sebab ikemen tak pernah mengecewakan...heheheh...

don't let emotions control us, let us control our own emotions

Thursday, 6 August 2009

H1N1 And Why Are We Happy?

Rabu, 29 Julai (eceh…macam berita pula) UTP dah sahkan, ada pelajar/staff yang dah infected H1N1. Dan apa yang dalam kepala semua orang ialah – CUTI…hehehe… walaupun tak ada official announcement lagi. Tanpa segan silu, aku terus beli tiket balik Khamis petang esoknya. Sekali dengan Saa & Dayah yang memang dah rancang nak balik awal-awal lagi.

Kenapa perlu kita gembira sedangkan ada antara kawan kita sedang tegar melawan virus Influenza A. Sebenarnya, bukanlah niat di hati nak meraikan kesengsaraan mereka yang bernasib malang. Tetapi, setiap kejadian ada hikmahnya.

Sekurang-kurangnya, sepulangnya aku dan sepupu-sepupu yang lain (kebanyakannya pun cuti H1N1) ke kampong dapatlah hilangkan kesunyian Tok Ki(datuk) yang baru kehilangan Tok(nenek).


Dapat jugak main dengan Gindon. Gindon kata beg tu sedap... Hahaha....


Dapat lepak-lepak dengan Najibah. Najibah belanja~ yeay~

Jadi penjaga rumah tatkala pekerja2 Indon baiki rumah.

Bawa mak pergi jalan-jalan.

Err...Tidur...(tidur yang banyak sebenarnya...)

Apa-apa pun kena amik langkah berjaga2...

1st ; Cuci tangan selalu. tak kira bersalaman dengan orang atau tak sebab virus h1n1 ni hanya akan musnah lepas 8jam


2nd ; Pakai mask kalau pergi ke tempat yang ramai orang. Jangan malu atau segan sebab kalau pakai mask mungkin nampak lebih cantik. I experienced it...LOL