Wednesday, 24 February 2010

Jumpa Harimau di Taman Negara Pada Tahun Baru Harimau

Kalau orang tanya aku, apa yang menarik dekat Pahang, aku mesti jawab "Taman Negara". Walhal tak pernah pon pergi Taman Negara. Jauh di sudut hati, sebenanya memang aku sangat nak pergi ke khazanah negara tu. Dan nak dijadikan cerita supaya ade mende nak cerita kat blog, akhirnya hasratku tercapai pada Tahun Baru Cina Harimau. Pelawaan mak saudaraku yang aku panggil Ibu, memang takleh nak lepaskan. Ahli2 lain termasuk tiga orang sepupu, Kak Shida, Amy, Adik Nuar. Famili kawan Ibu. Dan ahli segera, Ayah. Nasib baik ayah pergi, memang sep bajet. :P

Aku yang baru pertama kali pergi Taman Negara nih, memang beria-ia prepare dari segi mentah dan fizikal. Antara barang2 yang aku bawa seperti air minarel, kompas, cermin, lighter, pisau rambo. Bajet barang2 untuk survivor la kalau jadi apa2. Memang takde la. Aku just bawa air mineral botol besar sebab kongsi dengan ayah & kamera je.

Sekali tengok diorang bawa, ambik ko, dengan mangkuk tingkat, baku buah, ayamas, kek segala cupcake. Memang boleh survive lah.. Lol


1st activity, naik bot pergi jeram.

Antara mengunjung Mat Saleh yang sempoi je bwa baby kecik nek bot ke jeram

Antara permandangan tepi sungai - Perkampungan orang asli

Orang-orang yang berkhemah sesuka hati

Air yang tenang jangan disangka akan terus tenang


Air sungai yang mula berkocak


Jeramnya. Memang ganas


Lagi ganas bila pemandu bot bawa bot ala2 drift


Memang basah separuh badan




Jeram tu ada la beberapa kawasan. Memang excited je semua orang.


Next, canopy walk. Dinasihat pakai kasut la nak naik canopy walk ni. Tapi untuk golongan tegar boleh je pakai selipar macam Amy ngan Kak Shida ni. :P



Since masa kitorang pergi tu memang peak hour sebab semua orang cuti kan, nak queue naik canopy walk tu ada la dalam 45 minit. Terpaksa kill the time.

Adik Nuar yang sibuk2 juga nak dengar briefing sekali dengan rombongan budak2 sekolah menengah

Meen, bangga tak aku pakai baju Meki yang ko design :P Motif lengan ade sebelah je : kan basah separuh badan kat jeram tadi. seb bek baju seluar xleh cabut sebelah. zzzzz



Canopy walk


Ini 5 meter kot


Ini 10 meter, tak berani nak hulur kamera ke luar jaring. Huhuh



Lepas canopy walk, jalan kaki ke Kuala Tahan tempat jeti tadi, sejauh 15km.

Err... ok, ada siapa2 yang nakal dah cabut titik antara 1 dengan 5. Huhuh. Suka2 hati kau je. Boleh heart attack tau sebelum jalan kaki lagi.



Pokok Gergasi. Betul la. Bukan sebab pokok ni nampak besar bergambar dengan aku

Kalau tak caya tengok ni, ngan Amy pon dia still besar sangat. I mean pokok tu.



Antara spesis flora yang tak dijumpai sepanjang perjalanan

Daging Hidup Yang Membusuk - korang kalau jalan dalam hutan ada bau busuk tu jangan la pk yg bukan2. Mebi dia ni sedang mengeluarkan gas. Huhuh


Bunga Aktif Malam - kuat clubbing nih



Ok, sampai di perkampungan Bunian. Memang bukan.
Mutiara Resort




Antara aktiviti yang ditawarkan


Motif, dah nak balik baru nak bergambar kat sini -_-"




Ok, regarding the harimau. Memang kitorang jumpa harimau belang. Tapi bukan yang liar la. Orang bela kat Taman Negara. Jinak je. Manja lak tu.










Meow~

Alalala~ manjanya.. Hari-hari mau


zzzzzzzz...

13 comments:

  1. haha.. tiger meow..
    long time i didnt go taman negara edy =)

    kenwooi.com

    ReplyDelete
  2. lol. if u come again rojer me. can bawa u makan asam tempoyak patin. hehehe~

    ReplyDelete
  3. nak asam tempoyak patin jugak kakak hanis~ =)

    * oke.bile free nak bwk na2 jln taman negara?^.^

    ReplyDelete
  4. hoho yup aku bangga ada fan design aku~ trimas2. pakai utk baju tido gk tau. hohoho~

    ReplyDelete
  5. haha..ko nyer post kan..mesti cam ada suspen..haha..chis2..tertipoo gak aku..tapi idea yg menarik wat begini..kikiki~ ada aku tiru post ko satu..ala suspen gak..hahah

    ReplyDelete
  6. alaa.. nana meh r dtg pahang..

    kena familiar ngn kawasan dan makanan tempatan. hehehe~

    senang masa depan. :P

    ReplyDelete
  7. lol meen~

    bahek.. aku pakai mlm nih. hahaha~

    ReplyDelete
  8. oyama~ aku mana ade tipu. aku jumpe btol la harimau. tapi patung harimau la. hehehe~

    tapi kalo ko buat night walk kat taman negara. mebi boleh jumpe harimau. orang kata la kan. aku tak pernah terai lagi. obviously baru g sekali. hehehe~

    ReplyDelete
  9. da pena dtg pahang.tp org pahang baru bwk pegi sungai pahang je.ade ke patot =P

    * btw,tempoyok sedap~ 1st step na2 da lepas kan k.hanis :D

    ReplyDelete
  10. nana~

    bagus2..

    next step kna blaja masak asam tempoyak pulak. hehehe~

    ReplyDelete
  11. kalo asam tempoyak macam kene refer pada yg pakar ^.^

    * kat cafe kalo ade laok patin tempoyak sume larilari nak keja tkot habes.wow!kene try gak pasnih hehe~

    ReplyDelete
  12. hanis..
    aku pun nak g taman negara jugakkk..
    nanti tolong jd tour guide aku boleh?

    ReplyDelete
  13. jom2~ oyenk

    aku pon xpuas lg pg taman negara. xsempat bagi makan ikan kelah

    ReplyDelete