Friday, 30 April 2010

I'm Thinking Of Buying My Own Domain

Kenapa nak beli domain sendiri?

Orang kata kalau ada domain sendiri ni macam ada brand sendiri. Demi mempoyokan sekaligus memajukan lagi blog peribadi aku yang terseberapa ni, aku memang dah lama berangan-angan nak beli domain sendiri. Biasanya bila kita buat blog nanti address blog kita akan jadi macam http://s3norit4.blogspot.com

Kira kita macam menumpang la domain blogspot di situ. Kalau kita beli domain sendiri jadi la macam contohnya http://www.s3norit4.com
Dah tak ada blogspot tu. Macam unik la website kita. Ahhh... apa-apa laa... Itu yang aku faham. Kalau ada domain sendiri, address yang unik, lagi senang orang nak ingat lagi banyak traffic. Sonang cerita...


Tapi taknak la kot guna s3norit4 tu. Payah bebenar nak mengingatnya. Kalau orang-orang yang short term memory cam aku mesti susah nak ingat. Nasib baik blog ni aku punya, terpaksa ingat juga.

So isunya di sini aku sedang memikirkan domain yang sesuai.

I was thinking like nak bagi nama macam

www.norhanis.com

or www.haniskiut.com

or www.haniscute.com

or www.haniscomel.com

or www.hanistomey.com

or www.haniskawaii.com


Okay, aku tahu aku tak boleh buat keputusan sendiri kerana mungkin mendatangkan bencana kepada alam dek kebajetan diri sendiri.

So tolong la tolong aku cadangkan domain yang sesuai jika tidak aku terpaksa gunakan idea sendiri yang terlebih genius ini.

Kalau boleh nak beli sebelum 3 May sebab ada promotion kat Exabytes


Some info about top-level domain

.com as for commercial - any person can register

.net as for network - any person can register

.org as for organization - any person can register

.info as for information - any person can register

.biz as for business - any person can register

.my as for website from Malaysia - must be registered with a company in Malaysia

.gov as for government - limited to government agencies

.edu as for education - limited to education institution


Sekadar gambar hiasan. Tak ada niat nak melobi supaya setuju dengan idea aku sendiri. :P

zzzzzzz

17 comments:

  1. all the best in getting a domain =)

    ReplyDelete
  2. ha ah..baguslah beli satu domain.bape hinggit ye yg murah sekali? hehe.

    ReplyDelete
  3. Peninjau Dunia~ sekarang paling murah RM38 setahun. Tapi sampai 3 May ni je.

    ReplyDelete
  4. klu www.norhanis.com pn okey gak...
    sng nk igt

    ReplyDelete
  5. harunsgleng.com. Cantek gak tu kakteh! Ha ha

    ReplyDelete
  6. aku ade idea..

    www.inidomainaku.com

    amacam?hahaha

    ReplyDelete
  7. i vote for www.norhanis.com

    kalo x..haniskawaii..hehe..

    ReplyDelete
  8. xleh ke gne s3norit4 je?
    cam da sebati ngan ko kot
    tp kalo xnak..amik je la norhanis macam xde lah poyo sangat berbanding hanistomey kan XP

    ReplyDelete
  9. www.norhanis.com bleh, www.haniscomel.com pun bleh..hehe

    exabytes mmg bagus dari segi servis, tp antara yg tmahal..

    kalau nak yg murah, bleh cuba tgk kat netkl.com ataupun datakl.com

    kalau tak silap, harga domain kat situ lagi murah..RM30 shj..

    ReplyDelete
  10. nana~ thanks..

    pendapat mu akan dipertimbangkan..

    ReplyDelete
  11. pak arun... blog kakteh, nape pak arun yg dpt name? huhuh... kalau haniskgsentosa.com takpe jugak. huhuh~

    ReplyDelete
  12. yorke-kun, macam chop-nidomainaku.com

    hehehe~

    ReplyDelete
  13. atira~ haniskawaii.com

    noted... hehehe~

    ReplyDelete
  14. saa~ s3norit4 tu susah nak ngebutnye... boleh belit2 lidah tu... hehehe~

    tu la aku rasa pon www.norhanis.com la paling ok...

    yg lain macam riak sangat bunyinye. ekekeke~

    ReplyDelete
  15. alimie~ a'aa la netkl lg murah ek. thanks for the info. awak gune ape?

    ReplyDelete