Monday, 19 April 2010

It's Harajuku, Baby!

I am not a big fan of perfume macam abang ipar yang ada collection minyak wangi mengalahkan skincare collection kakak :P. I just have one eau de toilette. Itu pun orang bagi as my 21st birthday present. Tak sure apa beza isipadu perfume tu sekarang dengan masa mula-mula dapat dulu.

Dan nak dijadikan cerita, pada suatu hari aku tolong jagakan Tasha sementara nak tunggu mak Tasha solat dekat KLIA masa nak hantar diorang pergi umrah. So, to kill the time aku masuklah Eraman shop yang jual make-up & perfumes. Masuk-masuk kedai tu, terus ter'alert' dengan satu jenama called Harajuku Lovers. Aku sememangnya sensitif dengan menda-menda kejepunan ni pun test la satu persatu series dia, dari Love, Angel, Music, G sampai Baby. Masa try Baby tu, tetiba aku rasa bau yang sangat nostalgik seperti mengimbau kenangan ....



zaman di mana setiap masa membawa baby doll bersama-sama


zaman nak cepat-cepat 4 tahun supaya dapat celebrate birthday sambil pakai handkerchief dekat leher macam abang. Walaupun hakikatnya tak pernah pun celebrate birthday dan mungkin boleh berharap untuk birthday yang ke 24 tahun depan -_-"


zaman akak masih mampu nak mem'piggy' back. Mampu ke?


zaman meronta-ronta berebut dengan abang nak jadi baby panda yang akhirnya abang menang dan jadi baby panda. Kakak muka selesa je sebab menang tanpa bertanding jadi mak panda.


zaman main beskal tayar satu yang bukan unicycle while akak henshin sebagai watak.... tak tahu apa. Topeng superheroes yang pelik-pelik memang popular masa tu dekat Felda Purun; kampung arwah tok belah ayah.



Okay sebenarnya semua memori tu aku tak ingat pun. Yang aku ingat paling-paling pun masa first time ribakan adik yang muda empat tahun dari aku ni.

Apa yang aku nak sampaikan, bau perfume tu macam bau product baby macam baby wash, lotion, shampoo, talcum yang sangat familiar masa kecik-kecik dulu. Sampai salesgirl tu tanya aku nak beli untuk aku or Tasha. Huhuhu~

Tapi aku tak terburu-buru beli sebab nak usha kat tempat lain kot kot lagi murah. Tapi sangat susah nak cari series ni maybe sebab ni product dah lama, launched tahun 2005. Aku pernah jumpa kat Sogo je, itu pun ada yang 30ml je. Harga slightly mahal daripada yang kat KLIA.

Dan akhirnya aku beli juga Eau de Toillete Harajuku Lovers Baby 10ml kat Eraman, KLIA masa nak jemput Tasha & family balik. Hahaha~


Harajuku Lovers Baby





Aku pun terkejut bottle dia sangat cute. Masa test dulu bottle tester nya simple je. ^.^



Bottle perfumenya kecik je. Penutupnya 3 kali ganda beso.




Tiba-tiba rasa tergugat bila mak Tasha keluar-keluar dari arrival hall bawa Lancome Perfumes Miniature Set yang super cute~ Apa-apalah...




Some info about perfumes


  • Perfume, also called extract or extrait perfume, can include 15-40% perfume concentrates. This is the purest form of scented product and is the most expensive as a result.

  • Eau de parfum contains about 7-15% perfume concentrates. This is the most popular and common form of perfume. It provides a long-lasting fragrance and generally doesn't cost as much as extract perfume.

  • Eau de toilette has around 1-6% perfume concentrates. This makes for a light scent that doesn't linger as long as the more intense versions. It was originally intended to be a refreshing body splash to help people wake up in the morning.

  • Eau de cologne is sometimes used interchangeably with the term eau de toilette. However, the concoction began as the name of a light, fresh fragrance mixed with citrus oils and was made popular by Napoleon. Some perfumers today have a version of this called eau fraiche.

12 comments:

  1. part paling comel bila open in new tab felda purun :D

    haha kak hanis comel yg lawak~

    ReplyDelete
  2. hahaha nana~

    nak link orang purun, orang purun takda blog plak. link je la bakal orang purun. hehehe~

    ReplyDelete
  3. hehehe~ opss.org purun ade mase bc blog je.nak soh ade blog sendiri mintak maap =P

    ReplyDelete
  4. Hehehe~ biasa la tu. kalau tak bz pon mst buat2 bz... lol~

    ReplyDelete
  5. giller ah comel ko mase kecik
    n botol perfume tuh..sangat kiut miut!!!
    x sabar nak bau baby bile jumpe ko nanti~~` XD

    ReplyDelete
  6. Saa~ aku berharap dengan perfume bau baby ni dapat mengembalikan kecomelan aku macam dulu2...ekekeke~
    memang tak dapat r...

    ReplyDelete
  7. perfume = minyak wangi
    minyak wangi = pewangi
    pewangi =/ mesin masa doraemon

    so takleh kembali kan kecomelan ko~ hahahah.. cute aa botol dier..nice2~

    ReplyDelete
  8. ala oyama~

    yela..yela...

    at least bau comey. hehehe~

    ReplyDelete
  9. aaaaa..ko bli ker??
    ari tu aku try gak Harujuku ni kat kdai..sedapp bau nyee..
    n they got their own style la..botol yg kiut+bau yg baby-smell. tahniah. pilihan anda TEPAT!
    =)

    ReplyDelete
  10. kan anas~

    aku pun yang tak berapa gemar perfume pon leh tergoda dengan bau tu...lol~

    ReplyDelete
  11. kak hanis bli kt klia brape ringgit??kt kl ni mcm mahal sikit la..

    ReplyDelete
  12. Niena~ aritu beli yang 10ml, RM85.

    Pernah usha dekat Sogo memang slightly mahal daripada KLIA. Tapi dah tak ingat dah berapa bezanya. Tapi kat Sogo ada yang 30ml je.

    ReplyDelete