Wednesday, 24 February 2010

Jumpa Harimau di Taman Negara Pada Tahun Baru Harimau

Kalau orang tanya aku, apa yang menarik dekat Pahang, aku mesti jawab "Taman Negara". Walhal tak pernah pon pergi Taman Negara. Jauh di sudut hati, sebenanya memang aku sangat nak pergi ke khazanah negara tu. Dan nak dijadikan cerita supaya ade mende nak cerita kat blog, akhirnya hasratku tercapai pada Tahun Baru Cina Harimau. Pelawaan mak saudaraku yang aku panggil Ibu, memang takleh nak lepaskan. Ahli2 lain termasuk tiga orang sepupu, Kak Shida, Amy, Adik Nuar. Famili kawan Ibu. Dan ahli segera, Ayah. Nasib baik ayah pergi, memang sep bajet. :P

Aku yang baru pertama kali pergi Taman Negara nih, memang beria-ia prepare dari segi mentah dan fizikal. Antara barang2 yang aku bawa seperti air minarel, kompas, cermin, lighter, pisau rambo. Bajet barang2 untuk survivor la kalau jadi apa2. Memang takde la. Aku just bawa air mineral botol besar sebab kongsi dengan ayah & kamera je.

Sekali tengok diorang bawa, ambik ko, dengan mangkuk tingkat, baku buah, ayamas, kek segala cupcake. Memang boleh survive lah.. Lol


1st activity, naik bot pergi jeram.

Antara mengunjung Mat Saleh yang sempoi je bwa baby kecik nek bot ke jeram

Antara permandangan tepi sungai - Perkampungan orang asli

Orang-orang yang berkhemah sesuka hati

Air yang tenang jangan disangka akan terus tenang


Air sungai yang mula berkocak


Jeramnya. Memang ganas


Lagi ganas bila pemandu bot bawa bot ala2 drift


Memang basah separuh badan




Jeram tu ada la beberapa kawasan. Memang excited je semua orang.


Next, canopy walk. Dinasihat pakai kasut la nak naik canopy walk ni. Tapi untuk golongan tegar boleh je pakai selipar macam Amy ngan Kak Shida ni. :P



Since masa kitorang pergi tu memang peak hour sebab semua orang cuti kan, nak queue naik canopy walk tu ada la dalam 45 minit. Terpaksa kill the time.

Adik Nuar yang sibuk2 juga nak dengar briefing sekali dengan rombongan budak2 sekolah menengah

Meen, bangga tak aku pakai baju Meki yang ko design :P Motif lengan ade sebelah je : kan basah separuh badan kat jeram tadi. seb bek baju seluar xleh cabut sebelah. zzzzz



Canopy walk


Ini 5 meter kot


Ini 10 meter, tak berani nak hulur kamera ke luar jaring. Huhuh



Lepas canopy walk, jalan kaki ke Kuala Tahan tempat jeti tadi, sejauh 15km.

Err... ok, ada siapa2 yang nakal dah cabut titik antara 1 dengan 5. Huhuh. Suka2 hati kau je. Boleh heart attack tau sebelum jalan kaki lagi.



Pokok Gergasi. Betul la. Bukan sebab pokok ni nampak besar bergambar dengan aku

Kalau tak caya tengok ni, ngan Amy pon dia still besar sangat. I mean pokok tu.



Antara spesis flora yang tak dijumpai sepanjang perjalanan

Daging Hidup Yang Membusuk - korang kalau jalan dalam hutan ada bau busuk tu jangan la pk yg bukan2. Mebi dia ni sedang mengeluarkan gas. Huhuh


Bunga Aktif Malam - kuat clubbing nih



Ok, sampai di perkampungan Bunian. Memang bukan.
Mutiara Resort




Antara aktiviti yang ditawarkan


Motif, dah nak balik baru nak bergambar kat sini -_-"




Ok, regarding the harimau. Memang kitorang jumpa harimau belang. Tapi bukan yang liar la. Orang bela kat Taman Negara. Jinak je. Manja lak tu.










Meow~

Alalala~ manjanya.. Hari-hari mau


zzzzzzzz...

Saturday, 13 February 2010

The Comfort Zone

I used to have a comfort zone
where I knew I couldn't fail,
The same four walls of busy work
were really more like a jail

I longed so much to do the things
I'd never done before,
But I stayed inside my comfort zone
and paced the same old floor

I said it didn't matter
that I wasn't doing much,
I said I didn't care for things
like diamonds or furs and such

I claimed to be so busy
with the things inside my zone,
But deep inside I longed for
something special of my own

I couldn't let my life go by
just watching others win,
I held my breath and stepped outside
to let the change begin

I took a step and with new strength
I'd never felt before,
I kissed my comfort zone good bye
and closed and locked the door

If you are in a comfort zone
afraid to venture out,
Remember that all winners
were at one time filled with doubt

A step or two and words of praise
can make your dreams come true
Greet your future with a smile,
success is there for you!



Thanks to Kak Asnyati who dedicated this poem for me.

I don't know who wrote this. But credit to the writer.



Jom memburu kerja!

Friday, 12 February 2010

Dia Yang Menghangatkan~

It's already 1 month, I'm here in SIRIM Bukit Jalil, undergo a CAD and Design Simulation Training. According to the training Coordinator, he said in early of our training, if we complete at least half of our training, we'll already qualify to receive the certificate. Somehow, we already got three certificates from Autodesk Training Centre in not even 1 month yet. Yeay~

Next year which is Tiger year, we will not learn Inventor anymore. Fuh, lega rasanya. Selepas belajar dari Essential sampai Advance. Tambah dengan Sheet Metal, Piping, Wire Harness, Electrical Part, Pressur Vessel, Tank, Plant Design, Furniture, blaa, bla, bla, zzzzzz

Kalau dulu belajar CAD paling tunggu-tunggu sekali dekat UTP. Memanglah sebab 3jam je seminggu kelasnya. Boleh blah lagi.

Tapi yang ni dari pukul 9pagi sampai 5petang. Actually tak pernah lagi habis pukul 5. Mesti terlajak punya. Isnin sampai Jumaat pulak tu. Memang rasa nak muntahlah Belajar Autodesk Invetor ni. Tak boleh blah.

Duduk statik dalam persekitaran yang sejuk membeku memang senang nak buat mata rasa nak terpejam.

Nasib baik dekat luar CBT Lab ni ada machine yang cool berisi benda hot nih :



Nescafe Machine. Walaupun button dia macam banyak tapi yang sebenarnya ada 3 jenis beverages je : Nescafe, Milo dengan Teh Tarik


Zarith dengan gaya iklan Teh Tarik Mamak

Eja yang nak juga bergambir dekat machine tu


Nasiblah mugnya ada 1 je, modelnya terlebih.


Isu mug. Dijumpai di rumah. Ayah dapat souvenir pergi event apa ntah. Varu tahu rupa-rupanya goverment ada satu organisasi yang dinamakan Biro Pengaduan Awam.

So, siapa-siapa kalau ada masalah, boleh kot mengadu dekat situ selain meroyan kat blog je. At least ada orang dengar. Tapi tak sure la seberapa mana keberkesanannya kalau pergi mengadu kat situ. Mungkin siapa2 boleh terai dan wat review. Mungkin mempengaruhi undian dalam Pilihan Raya akan datang. Siapa tahu?

zzzzzzz

Thursday, 11 February 2010

Can Google Buzz Competes with Twitter and Facebook?


Google Buzz is just another social networking after Frienster, Myspace, Facebook and Twitter. Usually I don't really care about the new social networking website. Because as we know, they are growing like mushroom after the rain.

Tapi kali ni aku layan je Google Buzz ni in one day after it launched. Sebabnya Buzz ni just tambah satu lagi application dalam Gmail macam Gtalk. Tak perlu sign up akaun baru macam yang lain. Plus kita still boleh access Google Buzz kalau internet dekat kolej or office kena filter sebab via Gmail je. Melainkan office korang pun block gmail. Tu tak dapat la nak tolong. Huhuhuh...


Walaupun Google Buzz ni lebih kurang je kot dengan Twitter, tapi layan je la~

Don't forget to add me s3norit4@gmail.com

Wednesday, 10 February 2010

Hei, Kau Yang Perasan Kurus!

Last week, hari Khamis, National Kidney Foundation of Malaysia (NKF) held a free medical check-up for SIRIM staff and trainees at Bukit Jalil. So aku pun yang sangat confident yang aku kurus dan kurang risiko untuk sakit sangat bersemangat nak buat medical check-up free walhal ada kawan2 yang cuak nak kena amik darah.



Ok, check-up ni ada beberapa test. 1st, kena buat blood pressure test. Pastu BMI, ukur lilit pinggang. Check kolestrol and glukos dalam darah.


Masa bergambar  memangla boleh buat2 tinggi.

Tapi masa nak ukur kerendahan tak dapat kot buat2 tinggi. Huhuh

Cemburu tengok orang lain boleh ukur ketinggian.

Yang penting orang lain yang cuak dengan jarum, aku yang darah tak keluar. Terpaksa nurse tu tenyeh2 jari aku supaya keluar darah. Nurse tu siap ingatkan lagi supaya jangan takut, nanti darah tak keluar. Lagi aku nak berlagak, "Eh, mana takut. Berani je." Padahal sebenanya sakit gila menda ni... T_T

Okay back to topic. Ni result medical check-up aku. perlu ke kertas yang dah gaya cam belacan dah nak upload juga?



Medical check-up ni, siapa yang tak ada masalah means semua tekanan darah, bmi, glukos, kolestrol tahap normal tak perlu pergi ke stage 5 iaitu kaunseling. So aku yang perasan kurus dan sihat ni sangat konfiden la aku mesti lepasnya. Sekali kolestrol aku kantoi.

So masalah aku ialah:

1. BMI aku rendah. 18 je. Kalau normal 18.5. Tapi tak kesah sangat lah sebab nak ke normal tu aku kena tambah 1kg je lagi. Lepas lunch je dah normal. Kalau nak mengurangkan ketinggian lagi tak dapat kot. Hehehe~

2. Kolestrol slightly high which was 5.18mmol/L. Kalau normal bawa 5.17mmol/L. Tapi still tinggi kot sebab ada kawan aku yang kolestrol diorang 3 dan 4 je.

3. Aku gastrik. Tak tahu camna dia boleh tahu aku gastrik daripada ujian2 yang dia buat tu. Huhuhuh. Tapi memang aku gastrik especially waktu stress macam cuak nak exam atau present atau interview.

Aku rasa sangat mencabar kot nak turunkan kolestrol dalam masa yang sama kena gain weight. Tapi menurut doktor tu tak susah mana. Aku hanya perlu exercise selalu. Makan banyak tapi kurangkan makanan yang berkolestrol tinggi. Makanan yang berkolestrol tinggi ni ialah animal base sebab kolestrol ni dihasilkan daripada hati. So minyak sawit ngan santan memang tak ada kolestrol. So, korang tak perlu la nak cari minyak sawit or santan yang rendah kolestrol or takde kolestrol sebab semua brand pon memang takde kolestrol.

Untuk gastrik aku kena minum lemonade tanpa gula. Kurangkan gula dan manisan.

Untuk kolestrol aku kena lebihkan sayur berdaun dan labu yang juga bagus untuk gain weight. Buah - mangga, kiwi, papaya, nenas dan epal hijau. Kurangkan goreng-gorengan dan garam/masinan. Masinan tu ayat dia. Aku pun baru dengar tu 1st time. Huhuhu...

Aku pun mula merasa insaf. Nak kembali ke jalan yang suci dan sihat. Aku perlu membentang semula tikar joget yang agak lama aku lupakan.

Aku fine la. Berusaha untuk diet seimbang cuma aku rasa sedih tak boleh makan seafood, telur separuh masak, megi goreng kegemaranku sesuka hati. Huhuhuh...

So, orang lain pun, walaupun korang rasa korang sihat, terai la jaga pemakanan juga plus buat check-up. Jangan jadi alpa macam aku. Huhuh

T_T

zzzzz

Tuesday, 9 February 2010

Kenapa Aku Rasa Tergoda Bila Tengok Dia : Lelaki X3?

Aku tak tahu kenapa bila tengok dia, aku rasa berdebar.

Hati memang tak tertahan nak memiliki...

Kerana fizikal yang seksi.

Ditambah dengan hasil persembahan yang menakjubkan.

Aku tak boleh pandang yang lain lagi.






Lumix LX3




Hasil LX3 yang dicuri dari Flickr



Specification yang panjang lebar ialah di sini -> Panasonic

Tapi sebab aku noob, aku tak faham pun. Tapi nak juga dia nih.

Aku faham, nak tangkap gambar cantik camni, tak cukup dengan camera bes je. Kena practice. Huhuhuh~

Cepatlah segala scholar elaun, claim masuk.
Cepatlah cek Nuffnang aku sampai. Cepatlah hire aku. Cepatlah sugarmummy sposor. Huhuh