Sunday, 13 February 2011

Winter Vacation : Seoul - Day 2 ; Food Part

Kenapa mesti post pasal makan tak boleh sekali je dengan post Day 2? Of course lah sebab sebab aku kan pencinta makanan. Hahaha~

Orang cakap nak cari makanan halal kat Korea susah. Tapi memang pun sebab tak akan jumpalah restoran yang ada cop Halal Jakim. zzzzz

So, kitorang sangat beruntung kerana tourist guide kami yang stylo, Sarini dah bawakan ke tempat yang best & tolong bacakan menu. We just sticked to seafood & vege. Biasanya Sarini akan bawa kitorang ke restoran yang dah biasa dia pergi.

Untuk lunch hari ke-2, kami makan seafood deobokki berhampiran dengan Insadong. Deobokki ni ialah korean rice cake.


Side dishes
Pickled cucumber


Pickled radish - ada satu je sebab yang lain dah ke dalam perut Dayah. :P


Ini sup ais untuk hilangkan rasa pedas. Suspense kot.


Watak utama :
Beliau - seafood deobokki

Rasanya pedas & agak berempah. Shedap~


Selepas agak2 dah macam tinggal suku dah benda-benda di atas kami melantak, dalam bekas yang sama, dia masak nasi or macam nasi goreng la.


With seaweed & fish roe


Cara makan kena gaul-gaul dulu. 
Rasa dia superb. Nak try r goreng nasi dengan seaweed nanti. :P

Cost makan untuk 4 orang = 17 000won



Then, dekat CoEx.

Kat Seoul, orang dia sangat suka minum kopi. Ada banyak sangat kopi house. Kira kalau kat Malaysia ni macam mapley or kopitiam la..

So, setelah penat jalan, kitorang pun rehat sebentar di local coffee house - Seven Monkey Coffee

Seperti tertera di meja

The others order Strawberry caramel latte

& aku yang noob tak biasa pergi Starbucks order expresso. Hahahah~ Seb bek 1 shot je & tak pahit sangat.

Some local kuih kitorang tapau di CoEx


Malamnya, kitorang makan dekat restoran yang dekat dengan rumah Sarini.

Side dish memang wajib untuk makanan korea


Ini ialah tofu masak pedas. Lebih kurang la


Baby octopus bibimbap


Ini seafood spicy ramen.... kot


This is my favorite. Prawn sushi roll. Yeah~






Maaf kualiti gambar blur sebab kami parkinson bila terlalu lapar. Huhuh~


Terima kasih Sarini sebab kami survive dari kebuluran. Hehehe~

8 comments:

  1. Salam bertandang drp kejauhan :) kita tak pernah makan bender kat atas tu, apapun nampaknya macam best aje :)
    New Entry "Teman tapi mesra"

    ReplyDelete
  2. Parkinson sbb lapar or sbb sejuk? double expresso lg nice

    ReplyDelete
  3. @Sarsir

    Hahah... sejuk tu mmg da tentu. tp dlm kedai panas~

    ReplyDelete
  4. Miss, nak tanya berapa budget you gie Korea nie?

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. adik yg amat comel, tumpang tanya, apa nama korean restaurant ni ek? Rumah kawan adik, Sarini ni area mana ek? Thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. restoran tu betul2 sebelah fast food lotte ria belakang Sungshin Women's University Station bus stop. Kalau naik subway pon berhentin kat Sungshin Women's University Station. Kalau naik bas pon berhenti kat Sungshin Women's University Station

      Delete