Saturday, 12 February 2011

Winter Vacation : Seoul - Day 2

Yeah, saya kembali dari berkabung setelah seminggu kematian anak kucing kesayangan. Lupakan sementara sebab nak sambung balik tugasan sebagai laman web rasmi percutian Winter Sonata. Walaupun dah 2 minggu berlalu. zzzzz

Hari kedua, aku sangat-sangat excited & permulalah hari kejakunan sedunia. Hehehe~

Disebabkan semalamnya ialah seharian perjalanan, semuanya penat, kami pun keluar rumah agak lewat gak. Dalam dekat-dekat tengah hari camtu.



Permandangan dari luar rumah Sarini.

1st, kitorang pergi convenience store terdekat untuk beli T-money, 


susu

dan ice cream? Ok, ice cream tak berani lagi nak attempt. Hehehe~

T-money ialah sejenis kad yang lebih kurang macam Touch n Go untuk naik pengankutan awam macam bas, subway/train & taxi. Convenience kan? Satu kad boleh guna untuk semua kenderaan. Memang tu yang patut implement kat Malaysia jugak. Barulah rakyat keluar mengundi. zzzzz

Then, kami menuju ke shopping mall yang terdekat. Dah shopping? Huhuh~


Kitorang pergi SPAO. SPAO ni macam Uniqlo la tapi versi Korea punya. Pendek kata SPAO ni memang tiru dua jibik dua jibam konsep Uniqlo lah. Just of cause lah lagi murah.


Kitorang bukan sengaja nak shopping. Tapi Sarini kata, kasut kitorang tak sesuai nak jalan dalam ais. So, rembatlah sepasang. Murah je. 9900won je. Kalau convert tak sampai RM30 pun. Kalau beli kat Universal Traveller adalah kena RM200 lebih. Hahaha~


Next, our tourist guide bawa kitorang pergi Insadong. Insadong ni macam culture street la. Jual & pamer barang-barang tradisional & macam-macam.

Next enjoy the pics~

Ada orang tu nak test power boot baru, jalan atas ais, lepas tu nice landing atas ais. Ekekeke~ Siapa? Terpulang kepada imaginasi anda nak teka siapa diantara makhluk pelik di atas. :P


Motif, mula-mula dah tertarik nak masuk kedai kosmetik. Hehehe~ Perempuan kot.
Lee Hyori - ratu eye liner. Terasa bogel kalau keluar tak pakai eyeliner katanya.



Bersama mask pelik.

Yeay, tahun rabbit~

Dah gigil jalan kat luar, masuk dalam kedai kuih tradisional Korea.






Haa.. satu-satunya Starbuck dalam dunia ni signboard dia tulis dalam Hangul. Pelik tak? Pelik tak?


Sarini dengan OwhOwl nya... Ahjusshi tu cakap takleh amik gambar. Tapi dah tersnap nak buat cane. Huhuh~
  Ayah cakap aku macam dorobo. T_T

Tourism guys yang nak bergambar dengan kitorang. Foreigners kot. Dapat free hot pack.

Bangunan ni sangat cantik & unik.
Koridor walkway tepi-tepi kedai ni slope. So, tak perlu naik tangga nak ke level atas. Errr.. boleh faham tak? Huhuh~


Satu perkara yang mengejutkan kat Insadong nih, kitorang tengah jalan sambil skipping keriangan tetiba ada bro-bro yang jual street food kat situ jerit ke arah kami cakap "Terima kasih.. terima kasih". Aku blur... Then dia yang jawab sendiri "Sama-sama" LOL.

Belum lagi kes, ahjuma yang jual souviner kat situ, siap bagitau harga barang dia, "Tiga ribu... empat ribu..."

Jelas pelancong Malaysia bersepah-sepah & muka eksotik senang nak cam.. Hahaha~


Bermain di luar kedai cermin mata murah.



Terimalah gabungan kami berempat. Eh, kenapa berempat? Ada lelaki misteri pulak interframe kat belakang. -_-"

Sebenarnya aku juga punya special talent. zzzzzzz

Waaa.. Jumpe idol. zzzzz





Benda yang pelik di Korea ni ialah, menconteng dinding seperti tidak dianggap vandalisme. Pelik2~












Melawat art muzium. Merupakan satu-satunya muzium yang kitorang lawati sepanjang seminggu kat Seoul. :P



Dekat sini kalau kita nak buat sendiri kraft pun boleh. Contoh macam kat bawah.

Somehow aku rasa budaya kat Seoul ni agak sweet sebab banyak aktiviti offer untuk or sesuai dilakukan oleh couple. Contoh, menconteng melukis & mewarna kat mug guna alat pelik-pelik bersama-sama. Tak rasa sweet ke? Nanti tengok mug tu kat atas meja study pastu senyum sorang-sorang. Sweet kan???? Baru macam dalam cerita Korea. :P

Another art

Yeah~ Express urself~




Dah dari hujung ke hujung kami jalan dalam kesejukan. Nak buat aktiviti indoor pulak.

Naik subway~ Subway dia ada 14 line okay~ BUKAN EMPAT~ zzzzz


CoEx ni ialah shopping complex antara yang terbesar kat Seoul.



 Kitorang hanya masuk kat kedai yang ramai orang je sebab curious. :P







Suasana dalam kedai buku pun jauh beza dengan kat Malaysia. Orang ramai macam ada jualan penghabisan stok. Di situ dah tahu macam mana budaya membaca diorang.








Yeah, Dayah cikgu Korea. Tak payah guna translator pun tak pe. Kelulusan Bachelor of Engineering Mechanical major in K-pop kaedahnya. Ekekeke~


Bergambar dengan 3 lelaki misteri otw g subway station. Sempat...


Sangat tertarik dengan ni. Alat khas untuk OKU untuk naik tangga. Jakun~


Balik dengan hasil tangkapan tak seberapa....


Next Winter Vacation : Seoul - Day 2 - Food Part

N

19 comments:

  1. tempat dan cerita yang sangat tersangaaattttt menarik dan tertarik :)
    mungkin boley honeymoon dekat sane nanti :D HAHA.

    ReplyDelete
  2. @♥ nana i am ♥

    seriously, korea sangat romantik. every minute I was thinking, "bestnya kalau pergi dengan suami" Walaupun tak ada suami. Hahaha~

    /me memberi full support in term of moral untuk Nana & si dia pergi honeymoon kat san. lol~

    ReplyDelete
  3. ahahah..test daya cengkaman boot baru xleh blah..kesian ais kene hempap ngn muntot

    ReplyDelete
  4. @Sachou

    beruntung sang ais tersebut. Bukan senang nak kiss butt. Biasanya kiss tapak kasut je. ekekeke~

    ReplyDelete
  5. alat naik tangga utk OKU tuh KLCC ada~ :P

    ReplyDelete
  6. @oYaMa

    oh ek, klcc ngn seoul ade persamaan. ekekeke~

    harus pet sponsor alat utk oku tu kt semua station train. :P

    ReplyDelete
  7. weh, sronok sakan aku tengok.
    siyes jeles!

    ReplyDelete
  8. @meen

    xtgk lg gamba dayah purikura dgn minho. pastu super jeles. ekekeke~

    ReplyDelete
  9. KakTeH...kalu k.ina n geng2 jadik nak p korea pinjam kawan kakteh tue jd tourist kami k...kwn kakteh tu lama lagik ke study kat korea??

    ReplyDelete
  10. @Anonymous

    kak ina, kawan kakteh tu dah abes study da. ujung bulan ni dia balik mesia. huhuh~

    ermm.. tp try masuk ni http://tntkorea.tumblr.com

    ada pakej tourist guide yg persatuan student Mesia yg kt sana buat. boleh try tanya kot.

    ReplyDelete
  11. camera tak hang eh dalam cuaca sejuk?

    ReplyDelete
  12. @Anonymous

    kamera memang tak akan hang. tapi jari yang nak snap hang. hahaha~

    ReplyDelete
  13. best sgt n klako bace ko nyer blog...rase cam betol2 ada kt seoul lak...yg penting smua pgalaman korg akan aku guna pakai bile gi ujung bulan ni...tq pren

    ReplyDelete
  14. @Anonymous

    enjoy ur holiday babe~

    selamat bershopping sakan juga. hehehe~

    ReplyDelete
  15. ni la yg bestnye klu ade org yg ite knal kt sane..leh bw jln2 kt smua sudut...siap dpt msuk U tu..marvelous..klu ikot pakej dia xkan bw lorong2 berahi ni ;)...errmmm lain kali nak gi sdiri la n mintk tolong student2 kt sane bwkan...baru syok jln2 kt ala2 lorong aji taib kan hahaha..
    norhanis;aku paling suke bahse ko..sempoi n senang phm...cam dh lama knal jer bile bace..enjoy sgt..tq pren-katy ;)

    ReplyDelete
  16. @Anonymous

    lol.. syok sgt g korea... g skali mmg xpuas~ persatuan pelajar diorg mmg ade buat tourist guide service kalo xsilap. tp kna g time bukan musim exam la kn. mcm member tu mmg just nice je baru 2 hari dia abes exam. padahal janji dengan dia 6 bulan sebelum tu lg. jadual peksa dia pun xkuar. hahah gamble je.

    add r fb. nnt leh tgk katy punya report bgambar laks nnt. hehehe~

    jgn lupa bw wet tissue ke mana2. senang nk tuuttt. toilet dia xde bidet. hehehe~

    ReplyDelete
  17. jeles giler dah nie.. nak gi korea gak!!!huhuhu

    ReplyDelete
  18. kak,yg uniqlo yg akk g kt korea ni kt mner ek???igt nk g time hr 1st ktrng

    ReplyDelete
  19. @yazidithnin

    itu dekat CoEx. Tapi SPAO lagi murah kot. Alaa.. banyak sangat branch SPAO & Uniqlo. Bersepah-sepah. Kalau nak banyak pilihan memanglah per Myongdong. Tapi takut duit korang habis shopping 1st day dah kalau pergi Myeongdong dulu. ekekeke~

    ReplyDelete