Monday, 14 March 2011

Tsunami Japan : Before After Satellite Photo

Aku bet satu dunia terkejut apabila Jepun dilanda tsunami besar yang dasyat. Sampai sekarang aku rasa berdebar-debar & takut. Betul, aku manusia mudah lupa. Walaupun selama ni dah banyak dugaan & ujian.

Memohon ampun dari-Mu, Allah

Industrial Plant - South of Fukishima Power Plant
Before

After







Village - 3km from South of Fukushima Power Plant
Before

After


Terashima in Sendai
Before
After
Ishinomaki in Miyagi
Before
After

Yuriage in Natori
Before
After

Fujitsuka in Sendai
Before

After



  • Melihat kesan tsunami & gempar bumi 8.9 skala ritcher, angka kematian 10000 lebih. Rasanya kalau tak ada earth quake alarm mesti lebih banyak korban macam berlaku di Acheh yang mengorbankan lebih 100000 orang.
  • Dalam keadaan yang mencemaskan macam ni, orang Jepun masih lagi beratur naik bas, tak berebut-rebut & beli makanan di convenience store seperti biasa & tiada kes kecurian.
  • Kawasan yang hampir dengan planta jana kuasa yang terjejas terputus bekalan elektrik & kawasan yang tak terjejas terpaksa dicatu juga bekalan elektrik. Dan sekarang ialah penghujung musim sejuk which diorang sangat perlukan heater untuk panaskan badan.
  • Aku ingat J-Pop mungkin berkubur at least hiatus for awhile, rupa-rupanya Tackey Tsubasa dengan selambanya release PV untuk single terbaru semalam. zzzzzzz 
  • Tak boleh blah bila news Jepun cover Yamapi & famili selamat, ok fine. Just anjing dia je hospitalize. zzzzz
  • Lagi tak boleh blah Kosmo nak cover pornstar kesayangan ramai Maria Ozawa selamat. wateffffffffff
Aih, tau tak berpuluh-puluh ribu kehilangan orang tersayang, kediaman, pekerjaan. Semua lenyap dari muka bumi.... Betul rumah, bangunan, kenderaan boleh dibina semula. Tapi nak bina semula semangat, ialah paling mencabar.

Gambate, Nippon~


Adakah kita hanya mampu berdoa? T_T

6 comments:

  1. Kuasa Allah tiada tandingan...

    ReplyDelete
  2. subhanallah..super terkejut dengan berita tsunami dekat jepun.ALLAH maha berkuasa.memang tak boleh nak cakap apa lagi kan..kita yang hidup/selamat ni sama samalah kita doublekan ilmu/amal/pahala utk bekalan.


    * paling loser baru kenal maria ozawa.zzzzz

    ReplyDelete
  3. Perlu ke tang Maria Ozawa selamat tu?
    Bengong.

    Bersyukur dengan Malaysia yang selamat syukur alhamdulillah. Allah cuma nak beri peringatan je kan kan.

    ReplyDelete
  4. @♥ nana i am ♥

    itu bukan loser la. itu mulia namanya. boleh naik awan guling.

    /me pun berharap tak pernah kenal maria ozawa supaya boleh tumpang awan guling nana. hehehe~

    ReplyDelete
  5. @oyenks

    betul kita selamat. tapi sebenarnya kita dah banyak kali diingatkan. & akan ada banyak lagi ujian yang kita akan tempuhi. jenis ujian je mungkin berbeza.. huhuh~

    contoh wartawan tempatan yg menganggap maria ozawa ialah perkara penting di jepun. huhuh~ buat malu je..

    ReplyDelete