Monday, 12 December 2011

Winter Vacation : Seoul - Day 5 ; Nami Island

Annyong~ 

Ok, kenapa baru sekarang nak update kisah 11 bulan lalu? Sebab nak cukupkan syarat, asal update. Sebab tadi ada peminat kawan tanya bila nak update blog. Sebab memang nak abadikan memori dekat tempat yang tak akan misplace kot. Sebab ramai juga tanya pasal tips bercuti ke Korea. Dan sebab sekarang dah WINTER...yeay~ Mari berangan!!!

Malam yang selepas field trip ke universiti Sarini tu, kami sempatlah menyediakan bekal nak picnic konon-kononnya di Pulau Nami. Walaupun sebenarnya Sarini aje yang buat. orang lain tolong belajar daripada pemerhatian sambil memberi sokongan moral.

Rupa-rupanya Pulau Nami ni pulau dekat sungai Han. Ingatkan dekat laut macam Pulau Jeju tu. Hahaha~
Ianya menjadi tarikan pelancong yang terkenal sejak drama Winter Sonata yang meletup-letup kira-kira 10 tahun dulu buat pengambaran kat situ...

Sekarang blogger dah ada feature baru kan. Kalau klik kat gambar, nanti akan pop-up gambar tu. Pastu boleh tekan next je untuk tengok gambar seterusnya. Alaa... Macam facebook lah pendek cerita.

So, enjoy the pics~

Sarini in pyjamas in action~

Oh sebelum tu, hari ke-5 ni lebih istimewa sebab ada ahli baru iaitu Dalila~ Housemate Sarini~ Yeay~


Untuk sampai ke Pulau Nami dari rumah sewa Sarini, kami perlu menaiki beberapa jenis kenderaan awam.




1 - Subway
Me, Dalila & Dayah

2- Bas
Mariam, me & Sarini


3- Teksi


4- Jalan kaki


Sempat usha stesen minyak dia. Harga petrol 1 liter = 1859won. Lebih kurang RM5 lebih kalu convert.

Back to basic - Jagung bakar & Kentang madu bakar~


Sampai jeti terus nampak makanan. As expected...





Bukit bukau yang berambut jarang. Kesian...


Yeah- pengangkutan ke-4 ; Feri



Hai kakak, tak sejuk ke?... zzzzzz


Sesampai di Pulau Nami

Then, bergambar je lah. Apa lagi~



Selamat datang tu maksud dia Welcome.
zzzzz




Jumpa juga idol dekat Nami Island. Wonbin oppa~

Pulau Nami ni pernah jadi tuan rumah untuk International Children Books Festival. Jadi banyak lah simbolik2 buku yang kat situ. Contoh macam kat atas tu.



Dah, agak2 beku kat luar, panaskan badan kat muzium yang pelik tak tercapai dek akal.

Pelik sangat. Tak sanggup nak post banyak-banyak gambarnya

Happy~




Swimming pool. Lol~



Teh panas percuma







Dah penat bergambar, tambah kalori dengan kimbab yang Sarini buat semalamnya~

Shedap~


Sambung balik aktiviti~






Inilah patung pelakon utama Winter Sonata yang digembar-gembur tu..


Perjalanan balik juga menempuh laluan yang sama macam pergi tu. Sampai kat kawasan rumah Sarini dah lapar giler lagi. So, makan je kat restoran yang dekat2 situ je.

Paprik sotong? ok, tipu tak tau nama dia apa. Tapi macam paprik sotong lah.

Ramyun

Ini macam asam pedas tauhu

Macam sotong masak pedas.

Ramyun ddeokbokki with cheese?


Side dishes - kimchi & other pickles.


Yeah~ hari ke 6,7 & 8 nanti gabung je la. Sebab shopping je kot. Tak banyak gambar sangat sebab cemas kan. :P

16 comments:

  1. video kimbab aku ade weh..
    n also, dayah, kesian jagung kene serang xD

    n hanis, aku ade gambar ko tgh amek gambar bnde tak senonoh dlm muzium tuuu hahahah =P

    ReplyDelete
  2. @m_m

    tutorial buat kimbab~ hahha~

    heh...ak amik gambar oppa tu je kt dlm muzium tu... zzzz

    haaa... baru teringat ada video joget lambak, eh, shuffle kat atas ais kn. terbaik punya~

    ReplyDelete
  3. best tul tengok gambar aok kat korea ni...tak sabra saya nak g sana..hihihi...keep it up ye...

    ReplyDelete
  4. @Khairul Bariyah

    yeah~ mari berangan~

    pergi bulan 1 depan ye?

    ReplyDelete
  5. hanis~ nana nak comment pasal gamba sebelum sambung balik aktiviti~ muka hanis sangat suci murni..any tips? ;)

    ReplyDelete
  6. @♥ nana i am ♥

    amboi2... nana~ mentang2 la sparuh muka cover dgn muffler. dan2 suci & murni yer. :P

    ReplyDelete
  7. fly by korea airlines on 3rd feb till 7th feb je...hehhe nak tanya lah..macamana makanan kat sana??boleh makan tanpa was2 ke???

    ReplyDelete
  8. @Khairul Bariyah

    o0o..besh nye~

    ermm..makan tu xde la tanpa was2 sgt. tp ktorg just mkn seafood & vege je. tapi kena tanya juga ada daging tak dalam makanan tu. tanya - "gogi eobseo?"

    ReplyDelete
  9. ooo....tengok awak makan je kat sana..so ingat boleh je makan tanpa was2...as long dia seafood n vege kita leh makan lah????ok thanks for the info...

    ReplyDelete
  10. @Khairul Bariyah

    yup. tp still kna tanya gak ade daging tak dlm mkanan tu sbelom order/beli sbb diorg mmg suka letak cebisan2 daging oink2 dlm masakan... -_-"

    ReplyDelete
  11. akak,bes la kak bace blog akak ni..terase mcm betol2 kat korea...sy nk g korea bln 1 ni...excited plak ble bce blog akak ni..hehe...klu ade tips2 yg nk dikongsi sile kongsikan yer..hehe

    ReplyDelete
  12. @yazidithnin

    wah~ ramainya nak pergi korea jan ni.
    tips yang penting, pakaian la. mesti pakai 4 lapis tau. orang korea sendiri pun berselimut pergi lotte world. :P
    heat peck pon kena pegang/tampal selalu...

    ReplyDelete
  13. agk2 mner nk dpt long john yg murah ar kat cni???n ape yg xptt bli dlu kat cni yg di'syorkan' bli kt sne ek?hehe

    ReplyDelete
  14. @yazidithnin

    try tgk dekat uniqlo.masa winter diorg biasa buat promo utk heat tech. kalau baju dalam rm40 lebey. kalau universal traveller rm100 lebey.

    Beli 1 pasang je dlu. kat korea memang murah giler. RM10 pun boleh dapat.

    ReplyDelete
  15. Kepada yg ingin melancong ke korea (rm1500) or beijing (rm400)...sangat murahhh! :D Sila lawati laman web kami n follow ya blog + fb

    www.muslimtravelbug.com

    thanks u all :D

    ReplyDelete