Saturday, 17 December 2011

Winter Vacation : Seoul - Day 6 ; Changdeokgung Palace, Cheonggyecheon & Myeongdong

Annyong~

Perancangan asal ialah menghabiskan semua baki cerita di dalam 1 post. Tapi tiba-tiba rasa banyak sangatlah pula gambar ni. Jadi, ini post yang kedua terakhir la kot.
Pada hari ke-6, Sarini bawa kami pergi brunch dekat restoran Bonjuk porridge yang pernah menjadi lokasi pengambaran cerita 'Boys Over Flowers'. Alaa.. tempat Guem Jan Di kerja part time tu. Errr..siapa yang layan cerita tu tahu la kot. Masa hari ke-4 dulu kitorang tengok dari luar je sementara tunggu bas. Kali dapat makan. Yeay~

So, kepada peminat Lee Minho & Boys over Flowers umumnya, please enjoy the pics. Ngahahaha~


Yam & Dayah

Me & Sarini



Tuna Porridge


Portion yang sangat banyak. Nasib baik habis makan berempat~

Goo Junpyo teman makan tengah hari, okey~
zzzzzz

Dayah lagi cute dari Guem Jan Di~

Next, kitorang pergi ke Changdeokgung yang terletak di sebelah timur pintu masuk Seoul juga dikenali sebagai Eastern Palace. Satu-satunya palace yang kami lawati. Terlalu banyak sejarah tentang istana lama ini. Bangunan istana yang ada sekarang hanyalah 30% sahaja daripada bangunan asal kerana selebihnya telah musnah semasa kemasukan Jepun semasa awal 1900.

Walau bagaimanapun Changdeokgung ini dikhabarkan adalah di antara istana yang tercantik di Korea Selatan.

Tiket masuk untuk dewasa ialah 3000won seorang.




Tingkap kertas


Dewan utama





Dining table





Ok, dah penat bergambar kitorang teruskan perjalanan (memang berjalan kaki pun) ke Cheonggyecheon.

Ini dalam perjalanan, diorg buat outdoor ice ring  rink.

Ini ialah dinding sementara untuk construction site. lol~

Dah sampai Cheonggyecheon. Cheonggyecheon ni ialah antara sungai terbersih di dunia. Pada asalnya kotor tahap sungai Klang. Harap satu hari nanti Sungai Klang boleh jadi macam ni.zzzzz




Kalau masa summer orang rendam-rendam kaki kat sungai ni. Tapi winter ni, kalau buat memang semua orang pandang serong sebab orang suspect mutant.zzzzz




Mak, anak, ayah




Next, kitorang pergi Myeongdong untuk makan & shopping~








Kitorang makan buffet seafood~ Yeay~ All you can eat - seorang dalam 20,000won
Unlimited sushi~ Kyaa~

Sashimi donburi


Udon, takoyaki, sweet potato

Tempura



Sushi lagi

Desserts

Desert lagi

Lagi-lagi desert

& desert

Ending - coffee

Perut kenyang baru selesa nak shopping. zzzz


Hahaha~ tourist guide sangat tinggalkn kitorang di belakang.

Matta~

5 comments:

  1. ice rink weh! aku smpi sini br blaja ejaan btul die..cube try google

    ReplyDelete
  2. @Sarsir

    hehehe~ ice rink ek? baru tahu.

    terima kasih cikgu. minta maaf la english saya dpt A2 je spm. huhuh

    ReplyDelete
  3. Hi,
    Blh sy tau nama kedai buffet seafood ni? Di mana?
    Dan di mana kedai porridge tuh?

    Sy akan ke Seoul bln 3 ni. TQ :)

    ReplyDelete
  4. @ann~

    Buffet tu kat Myongdong nama kedai tu Niji Seafood. Dia kt 1st floor dlm 1 bgunan yg xsure nama dia.huhuh

    Porridge tu nama Bonjuk Porridge. itu dekat2 dgn station Sungshin's Women University..

    ReplyDelete
  5. Kat mana ye area kedai bubur geum jan di tu?

    ReplyDelete